3D printers in alle prijsklasses

Nu Aldi een 3D printer aanbiedt voor 299 euro, lijkt 3D printing aan een echte opmars begonnen. Ondanks de lagere prijs ten opzichte van de doorsnee 3D printer, bestaan er op de Chinese markt nog goedkopere printers. Wij testen de Creality Ender 3 van 160 euro.

Installatie 

De Creality Ender 3 is een bouwpakket met goede handleiding. Na een paar uur heb je de printer zonder veel problemen ineen gezet.

Eerste print

Onze eerste print was een test-kubus van Thingiverse. Als slicer gebruikten we Cura met het ‘Ender 3  Profile‘. Het Gcode bestand werd op de meegeleverde micro-SD kaart geplaatst en in de printer gestoken. Opstarten, het bed levelen (met een papiertje), en printen maar! 
De eerste print kwam er perfect uit. Maar is deze printer dit dan ook?

Brandgevaar

Na wat opzoekingswerk op internet kwamen we onrustwekkende informatie tegen over brandgevaar van de Ender 3. Bij sommige exemplaren wordt een namaak connector gebruikt op de voedingskabel. Deze worden warm (vooral bij lange prints) en kunnen zelfs kortsluiting en brand veroorzaken. 
Uit voorzorg verwijderden we deze connectors en soldeerden de kabels rechtsreeks aan elkaar. Na openknippen van de connector hadden we toch een goed exemplaar. Maar better safe than sorry.

Een tweede beperking van de Ender 3 is de gebruikte Firmware (Marlin), waar thermal protection uitgeschakeld is. Ook dit heeft veiligheidsrisico’s. Firmware updaten is niet voor beginnelingen. Ook heb je een Arduino nodig om de firmware te flashen.

Upgrades

Om betere print resultaten te verkrijgen raden we volgende upgrades aan:

  • Glasbed voor een gladde onderzijde van de print 
  • Behuizeing om ABS te kunnen printen
  • BLtouch om bedleveling handmatig te laten gebeuren

Volgende upgrades zijn duurder maar zeker het overwegen waard:

  • Raspberry Pi met Octoprint, zo kan je de print vanop afstand opvolgen
  • Moederbord upgrade met stillere stepper motor drivers

Conclusie

De Creality Ender 3 is een goedkope 3D printer die uitstekende 3D prints levert. Omwille van mogelijks brandgevaar is de printer niet aan te raden als Plug&Play printer voor Jan en alleman. Ken je wat van techniek en heb je zin om wat te sleutelen aan de printer, dan is deze zeker wat voor jou!

Categorieën: 3D PrintingReviews

Maarten

Oprichter van 3D3.be

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *