Nederlandstalige spraakherkenning op Raspbian: een utopie?

Google Home was de eerste om met Nederlandse spraakherkenning van start te gaan. Alexa van Amazon blijft achterop en kan dit nog steeds niet. Voor spraakherkenning op de Raspberry Pi zijn enkele opties. Enerzijds kan je bovenstaande commerciële producten koppelen via enkele omwegen. Ofwel installeer je uw eigen software lokaal op de Pi.
Snips wordt vaak vermeld op internet als een goed offline softwarepakket. Echter, ondersteuning voor Nederlands is er (nog) niet. Daarnaast werd Snips recent overgenomen door Sonos, waardoor het gratis gebruik in de toekomst mogelijk in het gedrang komt. Rhasspy is een alternatief pakket, mét ondersteuning voor Nederlands. Het is eenvoudig te installeren en makkelijk te integreren in Home automation projecten door middel van MQTT, Websockets, of Home Assistant.

Rhasspy op Raspbian buster

Hardware

De Microfoon is het belangrijkste onderdeel van de opstelling. Wij kozen voor de PS3 Eye, een goedkope 4 array microfoon die makkelijk verbonden kan worden via USB.

PS3 Eye, een goedkope maar goede microfoon voor spraakherkenning

Installatie

Met volgende regels download en installeer je Rhasspy op Raspbian op de klassieke manier. Alternatief kan je ook een Docker image installeren.

git clone https://github.com/synesthesiam/rhasspy.git
cd rhasspy/
./download-dependencies.sh
./create-venv.sh

installatie van Rhasspy is erg makkelijk

Rhasspy is nu geïnstalleerd en kan opgestart worden met volgende regel.

./run-venv.sh –profile nl

Ga nu naar http://localhost:12101 en je wordt verwelkomd op de configuratiepagina van Rhasspy. Download enkele taalbestanden van het Nederlands en je kan beginnen testen.

Gebruik

In de browser kan je praktisch alle instellingen aanpassen. Het gebruik van een ‘wakeword’ kan ingesteld worden en ook de software die je hiervoor wil gebruiken. Het is ook mogelijk om rechtstreeks met één muisklik geluid op te nemen.
Het duurde even vooraleer ik Rhasspy de voorbeeld zinnetjes kon laten verstaan. Na enkele uren configureren en testen, kreeg ik het nog steeds niet goed werkend. Wisselen naar Engels kon geen soelaas bieden.

Conclusie

Ondanks de erg vlotte installatie en het erg makkelijk instellen van Rhasspy, blijft de spraakherkenning ondermaats.


Maarten

Oprichter van 3D3.be

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *