Goedkope Virtual Private Server (VPS)

Sinds de hostingservice Reviced eerder dit jaar overgenomen werd en dit een enorme prijsverhoging met zich meebracht, ben ik beginnen zoeken naar alternatieven. Een Virtual Private Server (of kortweg VPS) kan je volledig naar eigen wens instellen. Gerenomeerde aanbieders zoals TransIP zijn nogal prijzig, maar bij OVH vond ik een snelle server (gelegen in Noord-Frankrijk) die een pak goedkoper is. Hieronder vind je mijn ervaringen.

Eigenschappen VPS

Voor 3,62 euro per maand (incl. BTW) krijg je volgende server:

  • 1 core (>2GHz)
  • 2GB RAM
  • 20GB SSD opslag
  • Onbeperkt dataverkeer
  • Debian – Arch – CentOS – Fedora – Ubuntu

De server is gelegen in Gravelines (Noord-Frankrijk), vlakbij de grens met België. Het datapark heeft een snelle verbinding met België, Nederland, Duitsland,… Maar bij deze VPS krijg je ‘slechts’ een verbinding van 100mbs.

Configuratie en dashboard

Het bestellen van de VPS ging snel. Na 10 minuten stond de server online en kon deze benaderd worden via het OVH dashboard.

Dashboard van OVH: eerder traag en onoverzichtelijk

Het dashboard zelf werkt eerder traag. Gezien alle producten van OVH in het menu staan, komt het ook wat onoverzichtelijk over. Gelukkig heb je het dashboard na het opzetten van de server niet meer nodig. Na het installeren en instellen van een SSH client, kon ik het dasbhoard sluiten en verder gaan met de installatie van mijn webserver.

Werken op de VPS

Tijdens het installeren van software op de VPS, viel me onmiddellijk de snelheid op. De server is erg responsief en downloaden van software verloopt erg snel. Zelfs enkele websites naast elkaar draaien lijkt geen enkel probleem te geven.

Met behulp van het SFTP protocol kan je eenvoudig bestanden van uw computer naar de VPS kopiëren. WinSCP is hier een erg handig programma voor. De transfer snelheden zijn zeer behoorlijk.

Conclusie

Zoek je een alternatief voor de alsmaar duurder wordende basis webhosting pakketten, én heb je enige kennis van Linux? Dan lijkt een Virtual Private Server een goede keuze. De VPS van OVH die ik hier getest heb, kan ik echt aanraden. Goedkoper dan de Belgische en Nederlandse aanbieders, maar door het dichtbij gelegen datacenter even snel.


Maarten

Oprichter van 3D3.be

0 reacties

Een reactie achterlaten

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *